NutraHolic κατάστημα
NutraHolic media
»
»
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ – Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ – Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Όσο πιο γρήγορα προχωρά η φαρμακευτική βιομηχανία, τόσο περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν την πιθανή βλάβη της υπερβολικής φαρμακευτικής αγωγής και αρχίζουν να ακολουθούν έναν συνειδητό, φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην παραδοσιακή, ολιστική ιατρική απέναντι στη βοτανοθεραπεία που αναπτύχθηκε με τους αιώνες. Τα φυτά, που εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν τη βάση της παραδοσιακής ιατρικής, έχουν αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. Δεν είναι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και εξοικονομούν τον οργανισμό και λειτουργούν σε αρμονία με αυτόν, χωρίς να προκαλούν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της λήψης ορισμένων φαρμάκων.
 
Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει συναντήσει σε κάποια μορφή το βότανο που είναι γνωστό στη χώρα μας ως δόντια της γιαγιάς - είτε σε μορφή τσαγιού, είτε ως συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής για την αύξηση της μυϊκής μάζας, είτε ως μέσο καταπολέμηση της δυσλειτουργίας της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες και της χαμηλής λίμπιντο στις γυναίκες. Γεγονός είναι ότι αυτό το βότανο υπάρχει σε όλα αυτά τα προϊόντα και όχι τυχαία!Από όλα τα οφέλη του βοτάνου, ίσως αυτό που λαμβάνει τη μεγαλύτερη προσοχή είναι η ικανότητά του να βοηθά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Όλο και περισσότεροι άνδρες διαφορετικών ηλικιών αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη λίμπιντο. Οι λόγοι για αυτό είναι πολύ διαφορετικοί, ξεκινώντας από φυσιολογικές διαταραχές λόγω ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής και φτάνοντας σε συναισθηματική ανισορροπία λόγω αυξημένων επιπέδων στρες. Όποια και αν είναι, μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ποιότητα ζωής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Πριν μιλήσουμε περισσότερο για τις ισχυρές ιδιότητες των δοντιών της γιαγιάς, ας γνωρίσουμε την προέλευση του βοτάνου και τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιήθηκε (και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται) στην παραδοσιακή ιατρική.

Τι είναι τα δόντια της γιαγιάς;

Η βοτανική ονομασία του φασκόμηλου είναι Tribulus terrestris, στην οικογένεια Zygophyllaceae. Είναι ένα ετήσιο ερπετό φυτό ευρέως διαδεδομένο στην Κίνα, την Ανατολική και Δυτική Ασία και τη Νότια Ευρώπη. Τα άνθη του είναι σε κιτρινοπράσινη απόχρωση και οι καρποί του είναι καλυμμένοι με αγκάθια, εξ ου και η βουλγαρική του ονομασία - δόντια της γιαγιάς. Τα χρησιμοποιήσιμα μέρη του φυτού είναι οι ρίζες και οι καρποί του.

Για αιώνες, η χρήση των καρπών του φυτού ήταν ευρέως διαδεδομένη στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Το βότανο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οφθαλμικών προβλημάτων, οιδημάτων, μετεωρισμού, αρτηριακής υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ στην Αγιουρβέδα - το ινδικό παραδοσιακό θεραπευτικό σύστημα, η χρήση του φασκόμηλου στοχεύει στη θεραπεία της ανικανότητας, της κακής όρεξης, του ίκτερου, των ουρογεννητικών διαταραχών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.Στην Ινδική Φαρμακοποιία, το tribulus terrestris ονομάζεται goshkura και περιλαμβάνεται σε πολλά από τα φυτικά μείγματα που χρησιμοποιούν οι γιατροί της Αγιουρβέδα μέχρι σήμερα για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος και ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Ποικιλίες του φυτού

Τα γένη Tribulus αριθμούν έως και 25 είδη, 12 από τα οποία βρίσκονται μόνο στη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν και άλλα είδη του γένους tribulus που μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένου του pentandrus, το οποίο περιέχει πλούσια ποσότητα καεμπφερόλης στο φλαβονοειδή προφίλ του, ενώ το terrestris έχει περισσότερη κερκετίνη και στεροειδείς γλυκοσίδες, που αυξάνουν φυσικά την τεστοστερόνη.
 
Το Tribulus terrestris είναι ένα από τα λίγα είδη του γένους tribulus και είναι το πιο συχνό που βρίσκεται σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση της χαμηλής λίμπιντο και της μειωμένης σεξουαλικής λειτουργίας.

Φαρμακολογική σύνθεση των δοντιών της γιαγιάςΤα κύρια συστατικά του εκχυλίσματος ρίζας κολλιτσίδας περιλαμβάνουν:

 • Πρωτοδιοσκίνη
 • Διοσκίνη και διοσγενίνη
 • Τριβουλοσίνη
 • Εκογενίνη-γλυκοπυρανοσυλ-γαλακτοπυρανοσίδη
 • Σαπωνίνες του τύπου gitogenin, που ονομάζονται επίσης protodibestin και tribestin
 • Θειική σπειροστανόλη και σαπωνίνες φουροστανόλης (που βρίσκονται μόνο στη βουλγαρική ποικιλία του βοτάνου) και ολικές σαπωνίνες σπειροστανόλης και φουροστανόλης
 • Φαινόλες

Οι καρποί του φυτού tribulus περιέχουν:

 • Στεροειδείς σαπωνίνες με βάση τη φουροστανόλη όπως η τερεστοροζίτη Α, Β καθώς και η τερεστρινίνη Β, η τερεστρονεσίδη Α και η χλωροβαλοσίδη
 • Τριβουφουροσίδη
 • Στεροειδείς σαπωνίνες με βάση τη σπειροστάνη
 • Tribuluzamides A-D
 • Τερεστραμίδη
 • Γλυκοζίτες της εγκυμονίας
Από μια σειρά επιστημονικών μελετών για το θέμα, είναι σαφές ότι τόσο ο καρπός όσο και η ρίζα του φυτού περιέχουν ποικίλες ποσότητες ενώσεων που ονομάζονται στεροειδείς σαπωνίνες.

Μεταβλητότητα δραστικών ενώσεων στο tribulus terrestris
 
Η πρωτοδιοσκίνη είναι μια από τις κύριες ενώσεις του tribulus και η επίδρασή της σχετίζεται με την οικοδόμηση μυϊκής μάζας. Ο συνδυασμός είναι επίσης ο λόγος που τα δόντια της γιαγιάς είναι τόσο δημοφιλή μεταξύ των ενεργών αθλητών και των bodybuilders. Η συγκέντρωσή του είναι μεγαλύτερη στις ποικιλίες του φυτού που αναπτύσσονται στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Μακεδονία. Αυτά τα τρία είδη περιέχουν διπλάσια ποσότητα πρωτοδιοσκίνης από τα άλλα είδη.

Άλλες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η χημική σύνθεση του φυτού εξαρτάται από τη γεωγραφική του θέση, για παράδειγμα, το βιετναμέζικο και το ινδικό tribulus δεν περιέχουν tribestin και prototribestin, αλλά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα tribulosin.
 
Μεγάλο μέρος της έρευνας για τους διαφορετικούς τύπους tribulus επικεντρώνεται ακριβώς σε εκχυλίσματα βουλγαρικής, κινεζικής και ινδικής προέλευσης. Αν και η γεωγραφική προέλευση του tribulus επηρεάζει τα συστατικά του, η κύρια διαφορά είναι ότι τα φυτά που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ασία έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτοδιοσκίνη και αυτά που αναπτύσσονται στην Ανατολική Ασία έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε τριβουλοΐνη και έλλειψη στεροειδών σαπωνινών.
 
Εκτός από τις διαφορές που αναφέρθηκαν, το βουλγαρικό tribulus είναι το μόνο είδος που περιέχει τόσο θειική σπειροστανόλη όσο και σαπωνίνες φουροστανόλης.
 
Πώς οι δραστικές ενώσεις στα δόντια της γιαγιάς επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα;Το Protodioscin, όπως έχει ήδη γίνει σαφές, είναι μια στεροειδική ένωση που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα δόντια της γιαγιάς και είναι το κύριο δραστικό συστατικό της.
 
Η πρωτοδιοσκίνη μεταβολίζεται στον οργανισμό σε δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), η οποία έχει ευεργετική επίδραση στη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών, στη στυτική λειτουργία, στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και στην ανοσία. Η DHEA είναι ένας κοινός πρόδρομος της τεστοστερόνης στους άνδρες και της οιστραδιόλης στις γυναίκες.
 
Ο άλλος τύπος ενώσεων που περιέχεται μόνο στο βουλγαρικό είδος tribulus είναι οι σαπωνίνες φουροστανόλης. Ο ρόλος τους είναι να διατηρούν υγιή επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα. Τα οφέλη από τη λήψη τους εκφράζονται στη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης στους άνδρες και στην τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης.

Τα δόντια της γιαγιάς έχουν άλλα οφέλη για την υγεία;Όπως αποδεικνύεται, τα δόντια του φασκόμηλου βελτιώνουν τη σεξουαλική υγεία και την αθλητική απόδοση, αλλά τα οφέλη του βοτάνου για την υγεία δεν σταματούν εδώ. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους αυτό το βότανο ωφελεί τη συνολική υγεία μας.

Έχει ευεργετική επίδραση στην αναπαραγωγική υγεία - τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια από τις κύριες αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας, η οποία σχετίζεται επίσης με χαμηλά επίπεδα δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA). Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η πρωτοδιοσκίνη είναι το κύριο συστατικό στα δόντια της γιαγιάς που ευθύνεται για την αύξηση των επιπέδων DHEA στους άνδρες. Εκτός από όλα τα παραπάνω, βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος.

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τακτική λήψη εκχυλίσματος σαμπούκου βελτιώνει την ποιότητα της ωορρηξίας σε γυναίκες που έχουν μη φυσιολογικές συνθήκες ωορρηξίας. Το Tribulus μειώνει επίσης τον σχηματισμό κύστεων σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της ωορρηξίας.

Σε περίπτωση αρτηριακής υπέρτασης

Η αμαμελίδα μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Για πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας στη σύγχρονη κοινωνία μας λόγω του τρόπου ζωής μας. Στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουρβεδική ιατρική, το tribulus terrestris χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πέτρας στα νεφρά, καθώς το φυτό έχει έντονη διουρητική δράση.

Για μια υγιή καρδιά
 
Τα δόντια της γιαγιάς έχουν επίσης ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα ενεργά συστατικά του οδηγούν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της στηθάγχης (πόνος στο στήθος). Δεδομένου ότι το βότανο έχει αντιστηθαγχικές ιδιότητες, διαστέλλει τις στεφανιαίες αρτηρίες και βελτιώνει τη στεφανιαία κυκλοφορία. Μερικές φορές, το tribulus χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αναιμίας.

Βελτιώνει την πέψη
 
Τα δόντια της γιαγιάς βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος με διάφορους τρόπους. Οι ενώσεις της σαπωνίνης έχουν καταπραϋντική δράση στους σπασμούς των λείων μυών (κολικούς). Το εκχύλισμα του βοτάνου οδηγεί στη μείωση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων στο αίμα και στην τόνωση της όρεξης. Επιπλέον, το tribulus ανακουφίζει από τον μετεωρισμό και αποτρέπει το φούσκωμα.


Υπάρχουν κίνδυνοι στη λήψη και τι πρέπει να προσέχουμε;
 
Όπως με οτιδήποτε λαμβάνεται υπερβολικά, η υπερβολική δόση του βοτάνου έχει επίσης τους κινδύνους της. Γενικά, η λήψη tribulus terrestris είναι ασφαλής. Ωστόσο, δεν συνιστάται η λήψη του από εγκύους λόγω της επίδρασής του στους λείους μυς.
 
Τα συμπληρώματα σαμπούκου είναι ωφέλιμα πριν τη σύλληψη καθώς αυξάνουν τη γονιμότητα, αλλά μετά την εγκυμοσύνη συνιστάται η διακοπή της λήψης τους.
 
Δεν συνιστάται η λήψη του tribulus σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως οι β-αναστολείς και η διγοξίνη, επειδή η ταυτόχρονη λήψη μπορεί να αυξήσει την επίδραση των φαρμάκων.
 
Για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για σακχαρώδη διαβήτη, το tribulus μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν tribulus terrestris για εμάς;


Η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής είναι τεράστια και προσφέρει μια πληθώρα εκχυλισμάτων φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του tribulus. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές που προσφέρουν πολλές ποικιλίες του βοτάνου. Υπάρχει μια ποικιλία τελικών προϊόντων με διαφορετικές αναλογίες πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, που παράγονται με διαφορετικές τεχνολογικές μεθόδους και ούτω καθεξής. Για να κάνουμε τη σωστή επιλογή, πρέπει να τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη και να είμαστε όσο το δυνατόν σίγουροι ότι αγοράζουμε το πιο κατάλληλο προϊόν, δηλαδή αυτό που θα έχει βέλτιστη επίδραση στον οργανισμό μας και θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μας.

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή:

 • Ελέγχετε πάντα εάν η αναλογία της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται αναγράφεται στην ετικέτα. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο συμπυκνωμένο είναι, επομένως απαιτείται μικρότερη ημερήσια πρόσληψη.
 • Το εκχύλισμα πρέπει να είναι πιστοποιημένο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί κλινικά για την καθαρότητα της πρώτης ύλης, την ποιότητα, την τεχνολογική εκχύλιση, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια χρήσης.
 • Εάν είστε αλλεργικοί, προσέξτε για πρόσθετα συστατικά που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις στο προϊόν.
Συμπερασματικά

Όπως πάντα, εμείς στη NUTRAHOLIC τονίζουμε ότι όσον αφορά την επιλογή συμπληρωμάτων διατροφής, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι! Γι' αυτό στο τέλος του άρθρου σας παρέχουμε μερικά συμπληρώματα.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία - το βουλγαρικό εκχύλισμα tribulus λειτουργεί χωρίς αποτυχία. Ήρθε η ώρα να ρίξετε το φάρμακο στον κουβά και να δοκιμάσετε κάτι νέο. Λέμε νέο, όχι γιατί είναι επαναστατικό, όχι γιατί είναι το «νέο καλύτερο», αλλά γιατί είναι καιρός να κοιτάξουμε πίσω, στο αποδεδειγμένο, στο αποτελεσματικό, στο φυσικό. Αυτή είναι η νέα τάση και το ταξίδι σας μπορεί να ξεκινήσει ήρεμα, με την εγγυημένη ποιότητα της NUTRAHOLIC!

Απο την ομάδα του NUTRAHOLIC!
.
Προτεινόμενα προϊόντα από το NutraHolic
45
.
13
10
.
05
Εάν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλούμε κοινοποιήστε το
Σχόλια
ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ
Όνομα/Ψευδώνυμο *
Το email σου *
Εισάγετε τον παραπάνω κωδικό (*)
Σχόλιο *
Διαφήμιση
Έρευνα
Πόσα διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων παίρνετε;
1
2
3


Πρόσφατα σχόλια
Ενδιαφέρων
Διαφήμιση
Copyright © 2007 - 2024 nutraholic.com