Έχουμε ακούσει αρκετές ιστορίες για το πώς να εκτελούμε το σκουώτ με μπάρα. Αν αυτή είναι στο λαιμό μας ή υψωμενη μπροστά στους ώμους μας. Ασφαλώς το πρώτο είναι αρκετά πιο γνωστό και χαίρεται του πιο μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά ποιό είναι πιο αποτελεσματικό;
Κάθε γυμναστής έχει τη δική του θεωρία για το ποία μέθοδος είναι πιο κατάλληλη και μπορεί να σας πείσει με ένα σωρό ασαφή επιχειρήματα.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ήθελαν να εξετάσουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα και να λύσει τις „Bro science” συζητήσεις μια για πάντα. Αποφασίσαμε να σας πούμε το συμπέρασμα τους.
Προηγουμένως ας σας εξηγήσουμε ξανά για ποιες δύο εκτέλεσεις γίνεται λόγος και να τελειώνει αυτή η διαμάχη.
Κλασσικό σκουώτ
Μπροστινό σκουώτ
Στο γυμναστήριο συχνά θα ακούσετε ότι μπροστινό σκουώτ είναι ελαφρύτερο και απομονώνει τον τετρακέφαλο.
Μπορείτε να ακούσετε και ότι ένας τρόπος για εκτέλεση του σκουώτ αντικαθρεφτίζεται καλύτερα στους γλουτούς και στους τένοντες.
Ως τώρα, όλες οι μελέτες πάνω στο θέμα ήταν με τα ανεπαρκές στοιχειά ή απλά θεωρίες και τα δικά σας συμπεράσματα.
Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει 9 άνδρες και 6 γυναίκες. Όλοι είχαν πείρα στην ύψωση των βαρών και ασχολήθηκαν με γυμναστήριο τουλάχιστον 1 έτους. Ήταν επιλεγμένη ομάδα, έτσι ώστε οι αθλητές έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε δύο ασκήσεις και έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία που απαιτείται για τις εκτελέσεις τους.
Η ίδια η μελέτη:
Τα ηλεκτρόδια είχαν τοποθετηθεί κατά το μυϊκό σύστημα για να διαπιστώθει και ποιο ήταν το μυϊκό φορτίο. Εμείς ξέρουμε ακριβώς ότι αυτό το φορτίο και το άγχος έχει στον μυ τις αναβολικές και φυσικά καταβολικές πορείες, που φέρνουν σε υπερτροφία μετά το διάλειμμα. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα.
BF–biceps femoris
RD–rector femoris
ST–semitendinosus
VL–vastus lateralis
VM–vastus medialis
E-erector spiane
Συμπέρασμα:
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ κλασικού ή μπροστινού σκουώτ. Έτσι απλά και σαφή!
Επίσης αυτοί χρησιμοποιούσαν και κάμερες για να καταγράφουν την ποσότητα του φορτίου στις αρθρώσεις των γονάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μπροστινό σκουώτ δημιουργούνται σχεδόν 18% λιγότερο φορτίο στις αρθρώσεις του γόνατος από το κλασικό σκουώτ.
Επί τη βάσει αυτού, για τους αθλητές με προβλήματα στα γόνατα είναι απαραίτητο να κάνουν μπροστινό σκουώτ.
Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μειωμένη ευελιξία στην άρθρωση του ώμου τους κρατώντας την λαβή για την εφαρμογή το κλασικό σκουώτ. Αν ομώς από αυτή την άποψη δεν έχουν κανένα πρόβλημα και είστε υγιείς, τότε αλήθεια δεν βλέπουμε κανένα λόγο να διαλέξετε μία παραλλαγή πάνω στην άλλη.
Nutraholic Team