NutraHolic κατάστημα
NutraHolic media
»
»
Πως δουλεύουν τα αντιοξειδωτικά

Πως δουλεύουν τα αντιοξειδωτικά

Η οξείδωση είναι μια φυσική διαδικασία που προκαλεί βλάβη σε όλα τα ζωντανά κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που είναι ικανές να σταματήσουν τις κακές επιπτώσεις της οξείδωσης. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα των αντιοξειδωτικών και και πως μας βοηθάνε να βελτιώσουμε την υγεία μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται οξυγόνο. Το οξυγόνο κάνει χημικές αντιδράσεις, προκειμένου να παράγει ενέργεια. Μία από αυτές τις διαδικασίες που λαμβάνει χώρα στα κύτταρα είναι και η οξείδωση, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα υγιή κύτταρα μπορούν να υποστούν βλάβη. Τα αντιοξειδωτικά είναι χρήσιμα για την αναστροφή των ζημιών που προκαλούνται από την οξείδωση. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το πως λειτουργούν και ποιός είναι ο ρόλος τους.

  Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;   Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες αναστέλλουν την οξείδωση ή αντιδράσεις που προωθούνται από το οξυγόνο. Προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι βιταμίνες C και Ε είναι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες και τα ένζυμα όπως η β- καροτίνη και το σελήνιο έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  

Τι κάνουν τα αντιοξειδωτικά;
  Εάν έχετε αφήσει κομμένο μήλο στον αέρα, μετά από λίγο θα γίνει καφέ. Αυτό συμβαίνει λόγω της οξείδωσης. Αν πάλι βάλετε χυμό λεμονιού πάνω στο μήλο, θα παραμείνει λευκό το χρώμα του. Αυτό είναι λόγω των αντιοξειδωτικών μέσα στο λεμόνι. Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας να κάνουν το ίδιο πράγμα και να προστατεύουν τα κύτταρά μας εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.   Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;   Είναι γνωστό πως τα κύτταρα στο σώμα μας εκτελούν πολλές λειτουργίες. Κατά τη διαδικασία της οξείδωσης, απελευθερώνονται ελεύθερες ρίζες (μόρια οξυγόνου που έχουν χάσει ηλεκτρόνια). Λόγω του ότι τα ηλεκτρόνια είναι ασύζευκτα, γίνονται ασταθή. Ανακτούν τη σταθερότητα τους, απορροφώντας ένα ηλεκτρόνιο από ένα γειτονικό μόριο οξυγόνου.   Κάθε φορά που ένα ηλεκτρόνιο απελευθερώνεται από ή απορροφάται σε μια ελεύθερη ρίζα, μια νέα ελεύθερη ρίζα σχηματίζεται, και η διαδικασία αυτή μπορεί να συνεχιστεί θεωρητικά επ' άπειρον δημιουργόντας μια αλυσίδα ελευθέρων ριζών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να καταστραφούν κύτταρα, μόρια πρωτεΐνης και DNA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Λόγω του ότι η οξείδωση είναι μια φυσική διεργασία το σώμα έχει το δικό του μηχανισμό άμυνας και ως εκ τούτου, το πρόβλημα αυτό, μπορεί να ελεγχθεί μέχρι κάποιο βαθμό. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν ο ρυθμός δημιουργίας ελευθέρων ριζών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό καταπολέμισής τους.

  Πως λειτουργούν τα αντιοξειδωτικά.   ➠ Όπως περιγράψαμε παραπάνω, τα αντιοξειδωτικά καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας πιθανές ζημίες σε υγιή κύτταρα. Όταν όμως οι ελεύθερες ρίζες πολλαπλασιάζονται γρήγορα, τα αντιοξειδωτικά επιλέγουν να σταθεροποιήσουνε τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως Chain-Breaking, και αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C, Ε και Β-Καροτίνη, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.   ➠ Άλλη μια διαδικασία με την οποία λειτουργούνε τα αντιοξειδωτικά είναι με την πρόληψη. Είναι ευκόλως εννούμενο το τι κάνει. Αντιοξειδωτικά ένζυμα όπως η καταλάση, γλουταθειόνη, μειώνουνε τον ρυθμό με τον οποίο πολλαπλασιάζονται οι ελεύθερες ρίζες. Έτσι μειώνουν τον αριθμό των ελευθέρων ριζών που λαμβάνουν μέρος στην αλυσιδωτή μετατροπή. Καταστέλλουν ή εκκαθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες, ή μειώνουν το ρυθμό με τον οποίο σχηματίζεται η αλυσίδα των ελευθέρων ριζών.  Μόλις σταθεροποιηθούν οι ήδη σχηματισμένες ελεύθερες ρίζες, τα αντιοξειδωτικά αναλαμβάνουν να σταματήσουν την αλυσιδωτή οξείδωση.   ➠ Κάθε αντιοξειδωτικό, είναι αποτελεσματικό μόνο σε συγκεκριμένους τύπους ελεύθερων ριζών. Σε άλλες ελεύθερες ρίζες, το ίδιο αντιοξειδωτικό μπορεί να μην έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.   Ποιες είναι οι πηγές αντιοξειδωτικών;   Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε διάφορες φυτικές τροφές. Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του μηχανισμό της λειτουργίας. Οι βιταμίνες Ε και C, το σελήνιο, και η Β-Καροτίνη, είναι μερικά από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Μερικές φορές αναφέρονται και ως αντι-γηραντικά.   Η πρόσληψη των συμπληρωμάτων είναι ένας άλλος τρόπος για την αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών στο σώμα μας. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα δεν έχουν την ιδανική ισορροπία των βιταμινών, μετάλλων και ενζύμων σε αντίθεση με τα φρούτα και τα λαχανικά. Το καλύτερο αντιοξειδωτικά περιέχονται στα λαχανικά και φρούτα που έχουν έντονο χρώμα, όπως: παντζάρια, καρότα, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες, κεράσια, κόκκινα σταφύλια καθώς και τα μούρα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αποξηραμένα φρούτα, τα φασόλια και τα αυγά, είναι γνωστό ότι περιέχουν καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών. Επίσης, μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, η κανέλα, η ρίγανη, καθώς και το ελαιόλαδο έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.   Εκτός από το ότι βοηθάνε στην επιβράδυνση της γήρανσης, τα αντιοξειδωτικά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην πρόληψη του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος του Alzheimer, και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα αντιοξειδωτικά, να αναπληρώνονται συνεχώς, προκειμένου να έχετε ένα υγιές σώμα και πιο σφρυγιλό δέρμα!

NUTRAHOLIC.COM TEAM.
Εάν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλούμε κοινοποιήστε το
Σχόλια
ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ
Όνομα/Ψευδώνυμο *
Το email σου *
Εισάγετε τον παραπάνω κωδικό (*)
Σχόλιο *
Διαφήμιση
Έρευνα
Πόσα διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων παίρνετε;
1
2
3


Πρόσφατα σχόλια
Ενδιαφέρων
Διαφήμιση
Copyright © 2007 - 2019 nutraholic.com