NutraHolic κατάστημα
NutraHolic media
»
»
ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ;

ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ;

Όχι, χαλαρώστε. Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για το πώς πρέπει να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ με κάθε κόστος, ούτε θα υπονοούμε πόσο επιβλαβές είναι. Αντίθετα, θα δούμε αν ο αθλητισμός και το αλκοόλ μπορούν να γίνουν φίλοι.

Το αλκοόλ υπάρχει στη ζωή μας εδώ και πολύ καιρό. Το παλαιότερο αποδεδειγμένο ζυθοποιείο βρέθηκε σε μια σπηλιά στο σημερινό Ισραήλ. Οι ερευνητές βρήκαν υπολείμματα μπύρας 13.000 ετών, που πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για τελετουργικά γλέντια προς τιμήν των νεκρών.



Φυσικά, ο εθισμός στο αλκοόλ συμβαδίζει με την κατανάλωσή του. Καθώς ο πολιτισμός προχωρούσε, το αλκοόλ, σε όλες του τις μορφές, έγινε πιο εύκολα διαθέσιμο. Σταδιακά, αυτό οδηγεί σε μια σειρά ιστορικών καταστροφών. Ο εθισμός στο αλκοόλ έπαιξε ρόλο στην πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη φτωχοποίηση του ρωσικού λαού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, και σε μια σειρά από τοπικές συγκρούσεις, ειδικά σε φτωχότερα μέρη του κόσμου.
 
Η ειρωνεία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το αλκοόλ παράγεται από εντελώς αβλαβή συστατικά που είναι ακόμη και εξαιρετικά χρήσιμα όταν δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία. Πρόκειται για δημητριακά, πατάτες, φρούτα (ειδικά σταφύλια), ζαχαροκάλαμο, ακόμα και καρότα! Η διαδικασία με την οποία παράγεται το αλκοόλ είναι η γνωστή ζύμωση.
 
Γιατί, λοιπόν, πίνουμε αλκοόλ;


Γιατί μας χαλαρώνει. Γιατί μας ανεβάζει τη διάθεση. Γιατί σε κάποιους έχει υπέροχη γεύση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την κατανάλωσή του, η οποία, αν είναι μέτρια, είναι εντελώς ακίνδυνη, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις – χρήσιμη. Ένα από τα οφέλη του αλκοόλ είναι η πρόληψη των θρόμβων αίματος, που οφείλεται στο γεγονός ότι αραιώνει το αίμα.
 
Ωστόσο, το αλκοόλ ταξινομείται ως ηρεμιστικό (νευροκατασταλτικό). Σε γενικές γραμμές, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθά τον εγκέφαλο να χαλαρώσει. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από όλα!
 
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό μας;
 
Όταν μια μεγάλη ποσότητα αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας, μια σειρά από γνωστά αποτελέσματα αναλαμβάνουν:
 
  • η συναισθηματική μας κατάσταση γίνεται ασταθής
  • σταματάμε να σκεφτόμαστε και να λογιζόμαστε νηφάλια
  • η ομιλία και ο συντονισμός μας είναι εξασθενημένοι
  • δεν μπορούμε να κάνουμε μια λογική κρίση
  • χάνουμε την επαρκή αίσθηση του χρόνου
 
Το αλκοόλ επηρεάζει όχι μόνο τον εγκέφαλο, αλλά και κάθε άλλο όργανο. Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι επιβλαβής - αργά και σταδιακά, η συνολική μας υγεία, ψυχική και σωματική, καταπατείται.
 
Αυτό ισχύει και για τους αθλητές. Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στους αθλητές και τους bodybuilders είναι:
 
  • μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
  • φτωχότερη και πιο αργή ανάκαμψη
  • μειωμένη επίδραση της πρωτεϊνικής σύνθεσης
  • μειωμένη ενυδάτωση
  • μειωμένο κίνητρο
 
Για να μην πω ότι η τιμή του δεν είναι στις τσέπες πολλών από εμάς. Ωστόσο, το αλκοόλ υπάρχει παντού και εφόσον είμαστε πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορούμε να το καταναλώνουμε ελεύθερα. Δεν θα μπούμε σε περιττές φιλοσοφικές συζητήσεις σχετικά με αυτό, είμαστε σίγουροι ότι ο καθένας από εσάς έχει αναλογιστεί το θέμα. Επομένως - ας δούμε τις επιπτώσεις του αλκοόλ λεπτομερώς.
 
Οι επιπτώσεις του αλκοόλ και η πρόσληψή του


Η αιθυλική αλκοόλη είναι ένα μικρό μόριο που είναι και λιποδιαλυτό και υδατοδιαλυτό. Απορροφάται από το ήπαρ, όπου με τη βοήθεια ενζύμων γνωστών ως αλκοολικές αφυδρογονάσες, μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη. Με τη σειρά της, η ακεταλδεΰδη διασπάται και μετατρέπεται σε οξική.
 
Λόγω της υψηλής τοξικότητας του αλκοόλ, η διάσπασή του σε απλούστερες ενώσεις είναι απαραίτητη για την πέψη του. Αυτός είναι και ο σκοπός των εν λόγω ενζύμων.
 
Το οξικό, από την άλλη πλευρά, διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει στο υγρό που απελευθερώνεται κατά τη διαδικασία της πέψης. Αφού διασπαστεί, το 80% του αλκοόλ απορροφάται γρήγορα στο λεπτό έντερο και το υπόλοιπο 20% - στο στομάχι.
 
Μόλις απορροφηθεί, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και περνάει από τον εγκεφαλικό φραγμό πολύ πιο εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τη ζάλη που νιώθουμε όταν πίνουμε ένα φλιτζάνι αλκοόλ. Όταν διέρχεται από τον εγκεφαλικό φραγμό, το αλκοόλ αρχίζει να επηρεάζει τον εγκεφαλικό φλοιό.
 
Ο φλοιός αποτελεί το 40% του εγκεφάλου. Είναι υπεύθυνο για τις προσαρμοστικές ικανότητες του οργανισμού και για τη συνειδητή του δραστηριότητα. Όταν είμαστε νηφάλιοι, ο φλοιός λειτουργεί σε συντονισμό με το μεταιχμιακό σύστημα. Είναι το σύστημα που είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα, τη διάθεση και τη μνήμη μας. Είναι επίσης το πιο πρωτόγονο σύστημα στον εγκέφαλό μας.
 
Είναι ενδιαφέρον ότι το αλκοόλ δεν επηρεάζει το μεταιχμιακό σύστημα. Αυτό δίνει την ευκαιρία να παρακάμψει τη νηφάλια σκέψη και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι όταν αναλαμβάνει, τα συναισθήματα αρχίζουν να οδηγούν το άτομο, σε βάρος της ορθολογικής κρίσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές χρειάζεται μια εκπληκτικά μικρή ποσότητα αλκοόλ για να συμβεί αυτό.


Όπως αναφέρθηκε, το αλκοόλ έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα που οφείλονται στην αυξημένη δραστηριότητα των υποδοχέων GABA που προκύπτει από την κατανάλωση αλκοόλ. Το GABA είναι ένας νευροδιαβιβαστής υπεύθυνος για τον περιορισμό και τον έλεγχο της διεγερσιμότητας του εγκεφάλου μας. Όταν πίνουμε, δημιουργούμε την ανάγκη για όλο και περισσότερο GABA.
 
Σε απόκριση, οι μετασυναπτικοί υποδοχείς GABA υπερπολώνουν την κυτταρική μεμβράνη, μειώνοντας την πιθανότητα ηλεκτρικού φορτίου να περάσει μέσα από τους νευρώνες για να τους διεγείρει.
 
Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση αλκοόλ κάνει αυτούς τους υποδοχείς να εξοικειωθούν, δημιουργώντας μια ανοχή. Ωστόσο, ανοχή σημαίνει ότι τα κύτταρα συνηθίζουν να δυσλειτουργούν! Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα άτομο αποφασίσει να σταματήσει απότομα το αλκοόλ, θα περάσει μια περίοδο υπερδιέγερσης, νευρικότητας, αποπροσανατολισμού ακόμα και παραισθήσεων, επειδή ο εγκέφαλός του είναι συνηθισμένος στην κατανάλωση αλκοόλ. Εδώ, βέβαια, μιλάμε μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις εθισμού.
 
Αλκοόλ και αθλητισμός;



Βλέπετε? Μέχρι στιγμής, δεν σας έχουμε πει ούτε μια λέξη για τη διακοπή του αλκοόλ. Κάτι υποσχόμαστε, και το τηρούμε. Έτσι λειτουργούμε στο NUTRAHOLIC. Και τώρα, στο θέμα.

Όπως είπαμε, οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι απολύτως καταστροφικές για τις αθλητικές επιδόσεις. Αν και γνωρίζουμε ότι απορροφάται γρήγορα, το αλκοόλ μπορεί να μας επηρεάσει για μέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή μεταβολίζεται αργά και τα αποτελέσματά του μπορούν να παραμείνουν μαζί σας για περισσότερες από 48 ώρες μετά το τελευταίο ποτό σας.
 
Τι θα συνέβαινε αν ένας αθλητής αποφάσιζε να αγωνιστεί 48 ώρες μετά την κατανάλωση 2-3 τυπικών ποτών, πόση είναι η μέση κατανάλωση; Δες το και μονος σου:
 
  • αίσθημα αδυναμίας και έλλειψης δύναμης
  • πιο αργά αντανακλαστικά από το συνηθισμένο
  • μειωμένη ευκινησία και ταχύτητα
  • φτωχότερος συντονισμός
  • χειρότερη ισορροπία
  • περισσότερη κούραση
 
Αυτά είναι μόνο τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα του τι θα συνέβαινε στον αθλητή μας κατά τη διάρκεια του αγώνα του.
 
Ας εμβαθύνουμε στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ, πώς επηρεάζουν τους αθλητές (ιδιαίτερα τους bodybuilders) και πώς να αποφύγετε μερικές από αυτές. Επιπλέον, θα σας προτείνουμε συμπληρώματα διατροφής που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις βλάβες του αλκοόλ!

Αφυδάτωση 
 
Το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών, η οποία με τη σειρά της καθορίζει την ισορροπία ηλεκτρολυτών και υγρών στο σώμα. Το κύριο καθήκον των νεφρών είναι να απομακρύνουν τα κυτταρικά απόβλητα από το σώμα μας, μέσω υγρών και ηλεκτρολυτών.
 
Η κατανάλωση αλκοόλ απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα υγρού που φιλτράρεται από τα νεφρά. Για την αιθαλομίχλη, τραβούν νερό από διάφορα μέρη του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, αυτό μας αφυδατώνει. Όταν ένας αθλητής είναι αφυδατωμένος, η απόδοσή του είναι τουλάχιστον ανάπηρη.
 
Η NUTRAHOLIC συνιστά: ηλεκτρολύτες
 
Μειωμένη αντοχή
 
Το αλκοόλ μας κάνει να νιώθουμε ψυχικά και σωματικά χαλαροί. Λόγω της επιρροής του στον εγκέφαλο, η σύνδεση μεταξύ των μυών και του νου διαταράσσεται. Αυτό δημιουργεί το αίσθημα της εξάντλησης, της αδυναμίας να φτάσουμε τα σωματικά μας όρια κ.λπ.
 
Η NUTRAHOLIC συνιστά: ινοσίνη, υδατάνθρακες
 
Διαταραγμένη κυτταρική αποκατάσταση
 
Με την παρουσία αλκοόλ στον οργανισμό, ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών επηρεάζεται αρνητικά. Για το λόγο αυτό, η αποκατάσταση των μυών γίνεται πιο αργή, φτωχότερη και λιγότερο αποτελεσματική.
 
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι καλύτερο να λαμβάνετε έναν συνδυασμό πρωτεΐνης ταχείας πέψης (όπως απομονωμένο ορό γάλακτος) και βασικών αμινοξέων. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, BCAA. Τέλος, η προσθήκη ηλεκτρολυτών θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο φρέσκοι και πιο παραγωγικοί.
 
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αμινοξέα - διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας για το θέμα!
 
Η NUTRAHOLIC συνιστά: ένα σύμπλεγμα αμινοξέων και ηλεκτρολυτών
 
Διαταραχή της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος
 
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να παρέχει αίμα στο σώμα. Ένας γρήγορος καρδιακός παλμός (ταχυκαρδία) μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, το αλκοόλ διεγείρει τη σύνθεση χοληστερόλης, η οποία αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
 
Η NUTRAHOLIC συνιστά: συμπληρώματα για την καρδιά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα


Διαταραγμένος ύπνος
 
Το αλκοόλ παρεμβαίνει στον υγιή ύπνο. Μπορεί να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα ως αποτέλεσμα των ηρεμιστικών ιδιοτήτων του, αλλά η ποιότητα του ύπνου σας θα επηρεαστεί. Για να είναι ο ύπνος αναζωογονητικός, το σώμα πρέπει να είναι χαλαρό και η εγκεφαλική δραστηριότητα να είναι ελάχιστη. Όταν έχετε αλκοόλ στο σώμα σας, αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
 
Η NUTRAHOLIC συνιστά: συμπληρώματα με GABA, μελατονίνη
 
Μειωμένα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων
 
Μετά την κατανάλωση αλκοόλ, το σώμα είναι πολύ πιο πιθανό να χάσει τα αποθέματά του σε ορισμένες ζωτικές βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών. Η έλλειψη βιταμίνης Α, για παράδειγμα, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις ασθένειες. Επίσης, όταν πίνουμε, το σώμα αποβάλλει διπλάσιο ασβέστιο. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των οστών και την επούλωση των πληγών.
 
Η NUTRAHOLIC συνιστά: βιταμίνες, μέταλλα, πολυβιταμίνες
 
Άλλες επιπτώσεις του αλκοόλ:
 
  • μειωμένη γνωστική ικανότητα
  • μειωμένη ρύθμιση θερμοκρασίας
 
Τα εφέ που επισημαίνονται εδώ είναι τα πιο απτά για όλους τους αθλητές. Ναι, υπάρχουν πολλά, πολλά άλλα, αλλά θα έπρεπε να γράψουμε ένα ολόκληρο βιβλίο για να τους δώσουμε την προσοχή που τους αξίζει.
 
Συμπερασματικά



Είναι αναμφισβήτητο ότι το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τη σωματική μας απόδοση, ακόμα κι αν έχουν περάσει ώρες από το τελευταίο ποτό. Όταν αγωνίζεσαι σοβαρά, μια κακή προπόνηση ή μια άγρυπνη νύχτα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την προετοιμασία σου και αυτό για το οποίο παλεύεις. Αλλά ξέρετε τι είναι ακόμα χειρότερο; Το γεγονός ότι το κίνητρό σας μπορεί να θολωθεί εντελώς από το αλκοόλ.
 
Επομένως, είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από το αλκοόλ όταν προπονείστε και αγωνίζεστε για να κερδίσετε. Η νίκη σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας. Για πολλούς από εμάς, κάθε ποιοτική προπόνηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Άλλοι το βρίσκουν στην πίστα, στο ρινγκ, ή στο γήπεδο. Μπροστά σε χιλιάδες μάτια. Για άλλους, νίκη σημαίνει να αποβάλουν το αλκοόλ από τη ζωή τους και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.
 
Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, όχι απλώς χόμπι. Για εμάς, το πιο σημαντικό είναι να είστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή που κάνετε. Δεν θα σας διδάξουμε, θα σας δώσουμε ηθικές συμβουλές και θα σας πούμε πώς να ζήσετε. Γνωρίζουμε ότι θα επιλέγατε πάντα το καλύτερο. Γι' αυτό μας επιλέγετε τόσα χρόνια.


Ευχαριστώ πολύ.
 
Απο την ομάδα του NUTRAHOLIC!
Προτεινόμενα προϊόντα από το NutraHolic
21
.
90
29
.
90
45
.
13
7
.
50
Εάν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλούμε κοινοποιήστε το
Σχόλια
ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ
Όνομα/Ψευδώνυμο *
Το email σου *
Εισάγετε τον παραπάνω κωδικό (*)
Σχόλιο *
Διαφήμιση
Έρευνα
Πόσα διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων παίρνετε;
1
2
3


Πρόσφατα σχόλια
Ενδιαφέρων
Διαφήμιση
Copyright © 2007 - 2024 nutraholic.com