NutraHolic κατάστημα
NutraHolic media
»
»
Ο ΛΕΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

«Θέλω κάτι γλυκό!» είναι η φράση που τα τελευταία 20-30 χρόνια έχει γίνει μια αυτόματη, υποσυνείδητη απάντηση σε αντίξοες συνθήκες στη ζωή μας.
 
Δεν χορταίνουμε με κάτι - φτάνουμε σε κάτι γλυκό.
 
Νιώθουμε χαμένοι, απελπισμένοι και αναξιόπιστοι - ψάχνουμε για κάτι γλυκό.
 
Πέφτουμε σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο και οι ανέσεις της ζωής εξατμίζονται μπροστά στα μάτια μας - αναζητούμε τρόπους να προλάβουμε τη διαφορά καταβροχθίζοντας πολλά γλυκά.
 
Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν και να συνεχιστούν, φυσικά. Το πιο ανησυχητικό από αυτό, ωστόσο, είναι ότι οι γλυκές λιχουδιές δεν είναι μόνο το στήριγμα μας σε περιόδους προβλημάτων. Αντίθετα, όταν νιώθουμε καλά, ή όταν θέλουμε να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας, τα πιάνουμε ξανά, σαν να είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να πούμε στον εαυτό μας «Μπράβο, σου αξίζουν μερικά!». Αυτό που λέμε στην πραγματικότητα, αλλά δύσκολα θέλουμε να το παραδεχτούμε, και δεν το έχουμε σχεδόν 100% επίγνωση, είναι: «Μπράβο, περιποιήσου λίγο τον εαυτό σου!».



Αναρωτιέστε αν το παρακάνουμε λίγο; Ναι, υπερβάλλουμε λίγο, αλλά δεν το κάνουμε χωρίς λόγο. Ήρθε η ώρα να βγει η αλήθεια. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε όλοι ότι ο κύριος λόγος για τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας, όχι μόνο σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στη Ελλάδα, δεν οφείλεται μόνο στο λίπος. Ο κύριος ένοχος, ο μεγαλύτερος δολοφόνος στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, η αιτία μιας σειράς ασθενειών είναι ακριβώς η λευκή ζάχαρη.
 
Το φαινόμενο που βλέπουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να συγκριθεί με τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο που προκαλούνται από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Στην περίπτωση της ζάχαρης, το πρόβλημα είναι σχεδόν αόρατο γιατί χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να γίνει κατάχρηση για να γίνει εμφανής η πραγματική της βλάβη. Αυτό κάνει το πρόβλημα να φαίνεται πιο ρόδινο από ό,τι πραγματικά είναι.
 
Γιατί ο «Λευκός Θάνατος» και ποια είναι η επίδρασή του στο σώμα μας;


Ο Λευκός Θάνατος είναι στην πραγματικότητα ο πιο κατάλληλος τρόπος για να περιγράψουμε αυτό το «θρεπτικό συστατικό». Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αθωότητα, την αγνότητα, την ευδαιμονία και την ηρεμία. Το ίδιο και η ζάχαρη - διακριτικά, ευδαιμονικά, που σε κάνει να νιώθεις υπέροχα, σε πηγαίνει στον παράδεισο, σιγά σιγά σε σκοτώνει. Όμορφη και ντυμένη στα λευκά σε μεταφέρει πιο πέρα. Ποιητικό, σωστά;
 
Και αρκετά τρομακτικό.
 
Η ζάχαρη είναι γνωστή για το ότι έχει μια ολόκληρη λίστα με τις βλάβες που κάνει στο σώμα μας.
 
Η αλήθεια είναι ότι δεν περιέχει καθόλου θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας. Από τη σύνθεσή του λείπουν βιταμίνες, μέταλλα ή πρωτεΐνες που θα βελτίωναν με κάποιο τρόπο την υγεία μας ή θα έτρεφαν το σώμα μας. Το μόνο πράγμα που μας δίνει η ζάχαρη είναι ενέργεια, και αυτό είναι με τη μορφή πολλών θερμίδων που μετά βίας καίμε. Λοιπόν, καλά, μας δίνει και κάτι άλλο - μπελάδες. Ατελείωτος κόπος.
 
Δυστυχώς, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, σήμερα η ζάχαρη όχι μόνο είναι παρούσα παντού στη ζωή μας, αλλά καταλαμβάνει σχεδόν μια ολόκληρη, εντελώς νέα, ομάδα τροφίμων στην οποία υπάρχει μόνο αυτή. Για πολλούς από εμάς, είναι επίσης η κύρια ομάδα τροφίμων.
 
Τι πραγματικά συμβαίνει όταν η ζάχαρη εισέρχεται στο αίμα μας;



Η ζάχαρη διασπάται σε γλυκόζη και φρουκτόζη, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία από τον οργανισμό. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, το σώμα μας αρχίζει να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης.
 
Ο μαύρος κόκκος, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες και είναι φορτωμένος με επεξεργασία φρουκτόζης. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός μας μπαίνει σε λειτουργία «πανικού», για να μπορέσει να επεξεργαστεί τη ζάχαρη που καταπίναμε με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
 
Δεν υποτιμούμε τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο «όχι» εδώ. Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτή είναι μια κατάσταση που μειώνει δραστικά την ικανότητά του να επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Ταυτόχρονα, το συκώτι αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο βλάβης λόγω των υψηλών επιπέδων φρουκτόζης που έχει να αντιμετωπίσει.
 
Αυτό που είναι πραγματικά απειλητικό είναι η παρασιτική φύση της ζάχαρης. Όταν τσιμπάμε γρήγορα, έτσι, παρεμπιπτόντως, συνήθως επιλέγουμε κρουασάν, βάφλες, σοκολάτα, κρέμα, ξηρό πολτό, παγωτό και ένα σωρό άλλα παρακμιακά φαγητά. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο σώμα ως αποτέλεσμα οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης – του νευροδιαβιβαστή που απελευθερώνεται στον εγκέφαλό μας όταν αισθανόμαστε εξαιρετικά καλά και όταν νιώθουμε ευχαρίστηση.

Με άλλα λόγια: Η ζάχαρη δεν είναι μόνο επιβλαβής, είναι εθιστική.
Τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορεί να είναι εξίσου εθιστικά.
 
Ο εθισμός, με τη σειρά του, οδηγεί στην επιθυμία για όλο και περισσότερο, που αργά και σταδιακά ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα μας. Μετά από αρκετό χρόνο, αρχίζουν να έρχονται τα ανεπιθύμητα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η προαναφερθείσα αντίσταση στην ινσουλίνη. Φανταστείτε ότι μόλις εμφανιστεί σπάει η πρώτη και κύρια γραμμή άμυνας και η εισβολή ξεκινά ολοταχώς.
 
Για να δείτε τι θα ακολουθήσει στη λεγόμενη εισβολή, ακολουθεί ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα των προβλημάτων υγείας που μπορεί να σας προκαλέσει η ζάχαρη:

  • Ακμή
  • Ασθμα
  • Κούραση
  • Εγκεφαλικό
  • Διαβήτης
  • Εμφραγμα
  • Αρθρίτιδα
  • Κατάθλιψη
  • Ευσαρκία
  • Φθορά των δοντιών
  • Γνωστική εξασθένηση
  • Κυτταρική γήρανση
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Πρόωρος θάνατος
  • Αλλαγές στο μεταβολισμό
  • Ηπατικές ασθένειες 
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις

Κοιτώντας το με αυτόν τον τρόπο, είναι πλέον ξεκάθαρο γιατί αποφασίσαμε να δώσουμε τίτλο σε αυτό το άρθρο Ο Λευκός Θάνατος.
Μάλλον σκέφτεστε τον ικανοποιημένο Γουίνι το Αρκουδάκι, που τρώει πρόθυμα χαλκό και λέει «Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα!». Το ίδιο συμβαίνει και εδώ - λαχταρώντας κάτι γλυκό, ψάχνοντας κάτι για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, φτάνουμε στο επόμενο cupcake, αρπάζουμε ένα άλλο candy bar, παραγγέλνουμε ένα δεύτερο επιδόρπιο και το σώμα μας περνά σε ολοένα αυξανόμενο άγχος.
 
Φυσικά και νιώθουμε υπέροχα! Τίποτα που στο μεταξύ παχύνουμε, στερούμαστε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αρρωσταίνουμε και παύουμε να συμπαθούμε ο ένας τον άλλον. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή ενέργεια και μερικές φορές ακόμη και κατάθλιψη.
 
Τι κάνουμε? Θέλουμε κι άλλα! Γιατί όσο περισσότερα, τόσο περισσότερα.
 
Πώς να γλυκάνουμε τη ζωή μας χωρίς να προκαλέσουμε προβλήματα;
 
Όταν αποφασίζουμε να κόψουμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, το γλυκό δόντι μπαίνει και μας προλαβαίνει. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διασκεδάσουμε και να παραμείνουμε αλώβητοι.

Μέλι



Το μέλι της μέλισσας, αν και θερμιδικό, περιέχει άσχετη φρουκτόζη και γλυκόζη (η αναλογία τους εξαρτάται από τα φυτά από τα οποία συλλέχθηκε η γύρη). Είναι επίσης υγιεινό, θρεπτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό, και πάνω από αυτό, είναι γλυκό! Αρκετά χαριτωμένο, ακόμη.
 
Στη λαϊκή ιατρική, το μέλι χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την ανακούφιση από τον βήχα και τον πονόλαιμο, καθώς και για την καταπραϋντική και ενυδάτωση πληγών ή/και εγκαυμάτων. Η καλύτερη του ιδιότητα είναι ότι δεν μπορούμε να το παρακάνουμε. Γιατί; Είναι βασικό - είναι πολύ χαριτωμένος. Δοκιμάστε το και δείτε μόνοι σας!
 
Στέβια



Η στέβια είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη μακρινή Νότια Αμερική. Τα φύλλα του είναι μεταξύ 30 και 40 φορές πιο γλυκά από την κανονική λευκή ζάχαρη. Στο παρελθόν, το φυτό χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της καούρας και για τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.
 
Σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν αυτές τις θεραπευτικές ιδιότητες της στέβιας. Επιπλέον, δεν περιέχει θερμίδες και είναι ένα από τα γλυκαντικά που συνιστώνται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή άτομα που υποβάλλονται σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Τα εκχυλίσματα στέβιας έχουν αμελητέα επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και δεν προκαλούν λαχτάρα για υδατάνθρακες.
 
Φρουκτόζη


Παλιά καλή φρουκτόζη – η φυσική, φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα και που συχνά ξεχνάμε ότι υπάρχει. Η φρουκτόζη επεξεργάζεται δύο φορές πιο αργά και στο ήπαρ, το οποίο δεν απαιτεί την απελευθέρωση ινσουλίνης. Οι μικρές ποσότητες φρουκτόζης που παίρνουμε από τα φρούτα και το μέλι δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και δεν υπερφορτώνουν το συκώτι.
 
Φυσικά, όταν τρώμε φρούτα, λαμβάνουμε επίσης πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη γενική μας υγεία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα γλυκά σταφύλια. Βοηθά το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμμετέχει ακόμη και στην αποκατάσταση των μυών.

Τέλος, ας καταρρίψουμε τον μύθο της καστανής ζάχαρης


Η καστανή ζάχαρη διαφημίζεται ως υγιεινή εναλλακτική λύση στη λευκή ζάχαρη. Αυτό δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, η μαύρη ζάχαρη είναι τις περισσότερες φορές κανονική επιτραπέζια ζάχαρη που έχει γίνει καφέ με την εκ νέου προσθήκη μελάσας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής. Η μελάσα συνήθως διαχωρίζεται και αφαιρείται όταν πρόκειται για την παρασκευή ραφιναρισμένης ζάχαρης.
 
Η πραγματική, υπάρχουσα διαφορά μεταξύ τους είναι στη γεύση και στον τρόπο που αλλάζουν τη δομή τους όταν χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τα αρτοσκευάσματα.
 
Μην πέφτετε στο δόλωμα του marketing, και, αν είναι δυνατόν, αποφύγετε να καταναλώνετε τόσο λευκή όσο και καστανή ζάχαρη.
 
Σας ευχόμαστε καλές διακοπές, 

Απο την ομάδα του NUTRAHOLIC!
Προτεινόμενα προϊόντα από το NutraHolic
Εάν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλούμε κοινοποιήστε το
Σχόλια
ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ
Όνομα/Ψευδώνυμο *
Το email σου *
Εισάγετε τον παραπάνω κωδικό (*)
Σχόλιο *
Διαφήμιση
Έρευνα
Πόσα διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων παίρνετε;
1
2
3


Πρόσφατα σχόλια
Ενδιαφέρων
Διαφήμιση
Copyright © 2007 - 2024 nutraholic.com